Nikah Tarihi Nasıl Alınır?
Nikah tarihi almak evlenmek isteyen tüm çiftlerin gelmesini beklediği bir gündür diyebiliriz. Bu güne özel tarih almak evliliğe giden yolun ilk adımı niteliği taşır. Bu eşsiz gün için önceden tarih alınması gerekir. Aksi takdirde anında nikah kıyılması gibi bir durum söz konusu olmaz. Neden nikah tarihi almak durumunda olunduğunu söylemek gerekirse, tarih almadan hiçbir şekilde evliliğinizi resmi olarak gerçekleştirmeniz mümkün değildir. Nikahınızın bir memur tarafından imzalı bir şekilde gerçekleşmesi için mutlaka belediye aracılığı ile tarih almanız gerekir. Bu şekilde partneriniz ile resmi nikahınızı kurallara uygun bir şekilde ve doğru olarak gerçekleştirebilirsiniz.
Nikah Tarihi Alırken Nelere Dikkat Edilir?
Nikah tarihi almak şüphesiz ki ciddi bir husustur. O nedenle sadık kalmayacağınız bir tarih için hiçbir memuru meşgul etmemeniz gerekir. Yalnızca gerçekten evlenmek isteyen kişilerin bu gün için tarih alması tavsiye edilir. Bu unsurun yanı sıra tarih alma talebinizin gerçekleşmesi için birtakım evrak ve belgeleri temin etmeniz gerekir. Bu belgeleri internet üzerinden araştırarak eksiksiz bir şekilde gerekli yerlere götürebilirsiniz. Belgelerinizin geçerli olması için yıpranmamış ya da yırtılmamış olmasına dikkat edebilirsiniz. Haftanın yedi günü için de nikahınız için tarih alabilirsiniz. Herhangi bir hafta sonu kısıtlaması mevcut olmaz.
Nikah Tarihi Aldıktan Sonra Ne Yapılır?
Bu eşsiz gün için tarih aldıktan sonra artık nikah töreni hazırlıklarına dilediğiniz gibi başlayabilirsiniz. Bu törenler genellikle oldukça kısa sürmesi ile bilinir. Çoğunlukla çok kalabalık olmaz ve gelinle damadın yakın çevresi tarafından oluşur. Gelin ve damat adayı en güzel kıyafetlerini giyerek kendi törenlerine büyük bir heyecanla katılır. Nikah memurunun gelmesi ile tören kısa bir süre içinde başlar. Tören sırasında nikah memuru iki tarafa da evlenmek isteyip istemediğini sorarak rızalarını alır ve ardından şahitlerin de sözlü beyanını alınır. Dikkat edilmesi gereken bir husus ise bu şahitler iki tarafın da birinci dereceden akrabası olamaz. Şahit olarak ikinci derece akrabalarınızı ya da arkadaşlarınızı tercih edebilirsiniz. Sonrasında ise gelin, damat ve şahitler tarafından gerekli imzalar atılır. Son aşama olarak evlilik cüzdanı gelin ve damata teslim edilir. Gelin ve damat artık resmi olarak evli sayılmış olur. Gelin bu sırada damadın ayağına basmayı da ihmal etmez. Sahip olduğunuz evlilik cüzdanı için ise belirli bir miktar ücret ödersiniz. 2024 itibariyle evlilik cüzdanı fiyatı 700 TL olarak belirlenmiştir.
Nikah Tarihi Almak Neden Önemlidir?
Nikah tarihi almak evlenmek istediğiniz kişi ile dünya evine girmenizi sağlar. Partneriniz ile resmiyet üzerinde evli olarak görünmeniz için bu tarihi almanız gerekir. Aksi halde başka hiçbir şekilde kağıt üzerinde evli görünemezsiniz. Bu tarihleri 1 haftadan daha kısa bir süre için almanız mümkün olmaz. Aynı zamanda en ileri tarihli olarak 3 ay sonrasına randevu verilir. Bu tarih hiç kimse tarafından tek başına alınamaz. Gün almaya giderken mutlaka partneriniz ile birlikte yola çıkmanız gerekir.
Nikah Tarihi Almak İçin Ne Gerekir?
Nikah tarihi almak için temin etmeniz gereken birkaç belge bulunur. Talep edilen belgeleri eksiksiz ve net bir şekilde teslim etmelisiniz. Bu belgeler şu şekilde sıralanabilir;
- Kimlik belgesi fotokopisi
- İkametgah belgesi
- Vesikalık fotoğrafı
- Sağlık raporu
- Evlilik İzin Belgesi
- Evlenme Beyannamesi
Bu belgeleri temin ettikten sonra Evlendirme Dairesi’ne müracaat etmeniz gerekir. Müracaat öncesi hiçbir belgenizin eksik olmadığını teyit etmenizde fayda var. Sonrasında ise nikah için işlemler tüm hızıyla başlar. Artık nikah töreninizi planlamaya başlayabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Alınan nikah tarihi ertelenir mi?
Nikah dairesine başvuru yaparak erteleme işlemini yapabilirsiniz.
Nikah tarihi habersiz iptal edilir mi?
Habersiz veya mücbir sebep olmadıkça nikah tarihini iptal eden çiftler için 1 yıl nikah tarihi almama cezası uygulanır.