Kimler Nikah Şahidi Olabilir?

Nikah şahidi olmak isteyen kişiler hangi adımları tamamlaması gerektiğini büyük ölçüde merak ediyor. Şahitlik yapmak için bu kişilerin bazı şartlara uygun nitelikler taşıması gerekiyor. Uygun koşullar altında şahitlik yapmanın kolay ve pratik nitelikler taşıdığı söylenebilir. Bu özel ve anlamlı günde birçok kişi gelin ya da damat için şahitlik yapmak isteyebilir. Şahitlik yapan kişilerden gelin ve damada sorulduktan sonra aynı şekilde evlilik üzerine onay alınır. İlgili şahitler de olumlu yönde cevap verdikten sonra gelin ve damadın resmi nikahı kıyılmış olur. Buna göre nikah töreninde şahitlik yapmanın önemli bir adım olduğunu söylemek mümkün. Nikah töreninde şahitlik yapan kişilerin de fikirlerine büyük ölçüde önem verilir ve bu kişiler tıpkı gelin ve damat gibi ilgili yerlere imza atarlar.

Nikah Şahidi Olma Şartları Nelerdir?

Nikah Şahidi Olma Şartları Nelerdir?
Nikah Şahidi Olma Şartları Nelerdir?

Nikah töreninde şahitlik yapmak için kişilerin birtakım şartlara sahip olması gerekir. İlk olarak şahitlik yapacak kişinin 18 yaşından büyük olması talep edilir. Şahitlik aşamasında kişiler imzalı bir şekilde onay verdiği için bu şart mevcuttur. Eğer reşit değilseniz herhangi bir şekilde şahitlik yapmanız mümkün olmaz. Aynı zamanda gelin ya da damat tarafının birinci derece yakınlığı bulunan aile üyelerinin şahitlik yapması da bu noktada uygun görülmez. Buna göre eğer gelinin ya da damadın annesi, babası, kardeşi ya da çocuğuysanız nikah töreninde şahitlik yapamazsınız. Bu noktada ikinci dereceden akrabaların şahitlik yapması önünde herhangi bir engel bulunmaz.

Ayrıca şahitlik aşaması onay unsurundan geçtiği için bu kişilerin akli dengesinin de yerinde olması gerekir. Eğer nikah töreninde şahitlik yapmak istiyorsanız gelini ya da damadı yakın bir şekilde tanımaz şartı da bulunur. Eğer yabancı biriyseniz nikah şahitliği yapmanız mümkün olmaz. Belirtilen şartları sağlayan kişiler kolay bir şekilde bu özel günde nikah şahitliği yapabilir.

Kaç Kişi Nikah Şahidi Olabilir?

Kaç Kişi Nikah Şahidi Olabilir?
Kaç Kişi Nikah Şahidi Olabilir?

Resmi nikahın geçerli sayılması için kişilerin şahitlik yapması zorunludur demek doğru olur. Bu geçerlilik için ise en az iki kişinin gelin ve damat için nikah töreninde şahitlik yapması gerekir. Bu şahitler nikah töreni sırasında kıyılacak olan nikahı onayladığına dair sözlü bir onay verdikten sonra aynı zamanda yazılı onayları da alınır. Nikah günü şahitlerin yanında kimlik belgelerini bulundurmaları da gerekebilir. Böylece şahitler şartları sağladıklarını ve gelin ya da damadın birinci dereceden akrabası olmadıklarını kolay bir şekilde kanıtlayabilir. Eğer nikah şahidi sayısı iki rakamına ulaşmaz ise nikahın uygun şartlar altında kıyılması mümkün olmaz.

Nikah şahitleri bu özel günde kendilerini en az gelin ve damat kadar heyecanlı hisseder. Şahitler bu özel günde son derece şık giyinmeyi ve güzel olmayı tercih eder.

Nikah Şahitleri Konuşma Yapabilir Mi?

Nikah şahitleri genel olarak gelin ve damadın yakın çevresindeki kişilerden oluşur. Bu kişiler sevdikleri insanların bu özel gününde bazı zamanlarda konuşma yapmak isteyebilir. Talepleri üzerine konuşma yapan şahitler bu konuşma esnasında gelin ve damat için güzel dileklerde bulunur. Son derece pozitif yönde olan bu konuşma genel olarak birkaç dakikayı geçmez. Şahitlerin yapacakları konuşmanın zamanı genellikle nikah sonrası olarak belirlenir. Konuşma yapmak istemeyen şahitlerin ise yalnızca soru yöneltildiğinde evet cevabını vermesi de yeterli olur.

Nikah şahidi olmak görüldüğü üzere belirli şartlardan oluşuyor ve son derece keyifli bir anı olarak kalıyor. Eğer yakın çevrenizde evlenmek üzere olan dostlarınız veya bir tanıdığınız var ise bu kişilerin nikah törenlerinde şahitlik yapabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Kaç tane nikah şahidi olabilir?

Nikah şahidi sayısı genellikle ülkeden ülkeye değişir. Bazı ülkelerde bir çift için yalnızca birer nikah şahidi gerekirken, bazılarında daha fazla şahit bulunabilir. Türkiye için ise 2 adet nikah şahidi olmalıdır.

Nikah şahitlerinin görevleri nelerdir?

Nikah şahitlerinin temel görevi, evlenen çiftin nikahını yasal olarak onaylamak ve imzalamaktır. Ayrıca nikah töreninde çiftin yanında olmak ve törene katkıda bulunmak da nikah şahitlerinin görevlerindendir.

Yorum Yap