Nişan ve Söz Hazırlıkları
Nişan ve Söz İçin Bilmeniz Gerekenler

İki insanın bir ömrü paylaşmaya niyetlendiği, tek yastığa baş koymak adına planlanan evliliğinin fragmanı olan nişan ve söz için bilmeniz gereken her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz. Nişanlanmak, evlilik için eşlerin kalp ve mantığını birleştirerek, iki değil artık tek kişi olmasını hedefleyen adımdır. Bu işin “adının konmasıdır” da diyebiliriz.

Söz ve nişan için neler anlatacağız, onlara bakalım:

  • Söz ve Nişan törenlerinde ne, nasıl giyilmeli,
  • Söz adetleri nelerden oluşur,
  • Bohça nasıl hazırlanır,
  • Söz hazırlıkları nasıl yapılmalı,
  • Söz malzemeleri nelerdir,
  • Nişan hazırlıkları nasıl olmalı,
  • Evde söz veya nişan yapacakların bilmesi gerekenler,
  • Söz yüzüğü nasıl seçilir,
  • Söz Kahvesine Neden Tuzlu Hazırlanır.

Söz ve Nişan Törenlerinde Nasıl Giyilmeli?

Söz ve Nişan Merasimi
Söz ve Nişan Elbiseleri Seçimi

Söz kıyafetleri nasıl olmalı, söz kıyafetleri nasıl seçilmeli, bu soruların cevaplarına bakalım. Söz merasimi evde yapıldığından dolayı kıyafet seçimi de bununla bağdaşık olarak gitmelidir. Elbisenin sade ve şık olması önemlidir. Dekolteye burada pek önem vermemek gerekir, neticede aile arasında bir törendir ve pek de fazla açılmaya gerek yoktur. Öte yandan rahat bir elbise içinde olmak konsepte de uyum sağlamak anlamında yararına olacaktır.

Bunun en büyük nedeni kahve servisi yaparken ve misafirlere ikram ve karşılama esnasında elbisenin sana zorluk çıkarma payıdır. Evde tercih edeceğin ayakkabı da eşinin boyuna göre düşünülmesi gerekir. Söz elbiseleri için renk de bir başka önemli ayrıntıdır. Söz ve nişan merasimlerinde genellikle canlı ve görenin gözlerini açan bir renk spektrumuna başvurulması gerekir. Koyu ve mat renklerden uzak durulmalıdır. Saçlar sade olmalı, makyaj da abartılmamalıdır. Birçok gelin adayının düştüğü en büyük hatalardan biri olan abartılı makyajdan koşarak kaçınmalısın, ayrıca her yerinde takı ve süsleme olmasın. Sade ve şıklığın vücut bulmuş hali olman her şeyi çok güzel ortaya çıkaracaktır.

Damatlar için söylenebilecek çok az tavsiye bulunur. Onlar yalnızca takım elbiseyle gidecekleri için şık bir takım yeterli olacaktır. Belki kravat seçimini yaparken eşlerinin kıyafet renk skalasına uygun olan bir kravat seçebilirler. Bu şekilde birbirlerini tamamlamış olurlar.

Söz Adetleri Nelerden Oluşur?

Söz adetleri ve söz için gerekli olanları tek bir başlık altına topladık. Bunun içerisinde yine misafirlere ikram nasıl olmalıdır ve söz hazırlıkları nasıl yapılmalıdır sorularını da cevaplamış olacağız. Söz adetleri ve söz hazırlıkları için bilmeniz gerekenler neler, hadi onlara bakalım;

  1. Söz kahvesi
  2. Söz Çiçeği
  3. Söz Çikolatası
  4. Söz Masası ve Süslemesi
  5. Söz Hediyelikleri
  6. Söz yüzükleri ve Söz tepsisi
  7. Sözde Kıza Ne takılmalıdır

Söz ve Nişan Gerçekleşirken Söz Kahvesi Hazırlanışı

Söz Kahvesi
Söz Kahvesi Nasıl Hazırlanır

Söz kahvesi söz adetleri için olmazsa olmazlarındandır. Söz adetleri nelerdir sorusuna sanırım en büyük cevaplardan biri de budur. Söz kahvesi, yani kahve merasimi nasıl uygulunmalıdır? Kız isteme gerçekleşirken gelin adayı, evinde ağırladığı misafirlerine yani erkek tarafına Türk kahvesi hazırlar. Herkese aynı kahveyi yaparken damat adayının kahvesini ayrı bir cezvede hazırlayarak tuz ve karabiber ilavesi ile sunumu yapar. Burada kahveye tuz katmanın amacı rivayetlerle aktarılır. O da tuzlu kahve yapan gelin adayı damada “tekrar görüşmeyelim, bu iş olmaz” maksadı taşımasıdır. Tabii günümüze kadar bu gelenek, damadın yüzünü ekşiterek misafirlerin eğlenmesine dönmüş ve o eski anlamı yerini bambaşka bir anlama dönüştürmüştür. Damat kahveyi yüzünü buruşturmadan içerek, herkese “her şeyine katlanırım imajı” çizmeye çalışır. Bu sayede müstakbel eşiyle uzun ve mutlu bir evlilik geçireceği anlamına gelir.

Söz Yüzükleri ve Söz Tepsisi

Söz yüzüklerini kim alır dediğinizi duyar gibiyim. Söz yüzükleri söz merasiminde takan kişi veya kişiler aile büyükleri olsa da alacak taraf erkek tarafıdır.

Söz yüzükleri şık bir söz tepsisi içerisinde takacak olan kişiye sunulur. Tepsi içerisinde kurdele ile süslendirilmiş yüzükler ve bir adet de iki yüzüğü birbirinden ayırması, kesim için makas bulunur. Söz tepsisini sunacak kişi gelinin kız kardeşi olmalıdır. Eğer bir kız kardeşi yoksa kuzeni de olabilir. Söz tepsi modellerine bakıyorsan, gümüş, kasnak veya aynalı modellerden birini tercih edebilirsin.

Söz Yüzüğü Hangi Parmağa Takılır?

Söz ve nişan yüzükleri iki farklı anlama gelir. Sol taraftaki yüzük evli olduğunu gösterirken, sağ eldeki yüzük ise “sözlü” olduğunu imgeler. Tabii bu durum geleneksel bir adet olsa da önemli olanın birbirlerine ne kadar muhabbet besledikleri ve birbirlerine karşı doyumsuz bir sevgiyle yaklaşmalıdır. Gelenekleri bilmekte fayda olduğu için yazalım dedik.

Sözde Kıza Ne Takılır?

Söz merasimi için yanıtı en çok merak edilen sorulardan biri “Sözde geline ne takılır?” sorusu oluyor. Hemen yanıtlayalım: Kız istemede geline damadın ailesinin takı seti takması yeterlidir. Takı seti yerine 2 ya da 3 altın bilezik takıldığı da görülür. Bu takıları damadın akrabaları değil, birinci derece yakını olan ailesi takar.

Söz ve Nişan İçin Söz Çiçeği

Söz çiçeği seçimi yaparken de dikkat edilmesi gereken noktalardan oluşuyor. Öncelikle çiçeğin çeşidi ne olmalıdır, adeti kaç olmalıdır, nasıl süslenmelidir? Söz çiçeğini kesinlikle canlı çiçeklerden seçmen gerekiyor. Çiçek seçimi yaparken eşinin sevdiği çiçeklerin listesini öğrenmiş olman gerekir. Ve aralarında en çok sevdiğini bilmen de… Bunların yanında hem eşinin sevdiği çiçek olmalı hem de mevsimine göre çiçek seçilmelidir. Genellikle gül tercih edilerek en kolay yola başvurulur. Kırmızı ve canlı gül seçimiyle artı olarak da süslemelerle çok şık bir sunum hazırlayabilirsin. Dilersen bu şık çiçekler için bir de vazo edinebilir, çok özenli bir çiçek hediyesi gerçekleştirebilirsin.

Söz Çikolatası

Söz çikolatası kız isteme merasimi için aynı Türk kahvesi gibi olmazsa olmazları arasındadır. Kız isteme merasimi denilince ilk akla gelen Söz kahvesi, çikolatası ve çiçeği gibi önemli ayrıntı arasındadır. Geleneksel olarak kız istemeye giden tarafın eli boş gitmemesi amaçlanmaktadır. Burada seçilecek olan çikolata bayram çikolatası hüviyetinde olmamalıdır. Şık bir gondolda çikolata sunumu yapılırsa tadından yenmeyecektir. Yine çikolata seçimini gelin adayının zevklerine göre tercih etmek gerekir. Bitter mi, bademli mi, fındıklı mı hangisini daha çok seviyorsa o şekilde bir hazırlık yapılmalıdır.

Söz Masası

Söz masası kız isteme merasimleri arasında dikkate değer bir başka söz ve nişan merasimleri arasında yerini alır. Bu masa göze hoş gelen şık ayrıntılarla döşenmelidir. Masanın büyüklüğüne göre seçilecek malzemeleri belirlemen gerekiyor. Masada tatlı, kek, çikolata veya benzeri atıştırmalıklar yerleştirilir. Burada yine evin dekoruna ve konseptine göre de çiçekle süslemen çok güzel görünecektir.

Ayrıca gösterişli şamdanlar, mumlar ve taşlarla beraber söz masasına harika bir görünüm kazandırabilirsin. Söz masasında özel sunum tabakları da tercih ederek ikram için güzel bir izlenim de yaratabilirsin.

Nişan Bohçası Nasıl Hazırlanır?

Nişan Bohçası
Nişan Bohçası Nasıl Hazırlanır

Nişan bohçası hazırlanırken yalnızca eşler birbirini düşünmeyerek, aileleri için de küçük sürprizler hazırlayabilirler. Bu hediyeliklerle ailelerinin en yakın bireyleri arasında güçlü ve güzel bir bağ kurmak hedeflenir. Örneğin baba için şık bir gömlek, anne için de güzel bir elbise hediye edilebilir. Karşılıklı bir hediyeleşme ile beraber güzel bir birlikteliğin kıvılcımı atılmış olacaktır. Bu hediyeleri dilersen aynı bohça içerisinde dilersen de her kişiye farklı farklı olarak hazırlayabilirsin.

Gelin için nişan bohçasında gecelik, çorap, terlik, parfüm, havlu, ayna, tarak, makyaj seti gibi malzemeler olmalıdır. Damat için bohçada ise daha çok erkeklerin gündelik hayatta çok sık kullandığı malzemeler olan, deodorant, tıraş seti, iç çamaşır takımı, kemer, havlu ve cüzdan gibi eşyalar konulmalıdır.

Yorum Yap

Your email address will not be published.