2020 Yılında Evlenecek Bir Çiftin Düğün Masrafı Ne Kadar?

Düğün Maliyeti
Düğün Marafı için ne kadar bir bütçe gerekir?

Düğün masrafı evlenecek çiftler için en önemli adımlardan bir tanesi.

2020 yılına girdik ve yeni ekonomik durumlar da kendisini gösterdi. Dolarda kur değişimi, altın fiyatlarının değişikliği ile birlikte birçok düğün masrafı da doğal olarak değişmeye başladı. Birçok çiftin düşünceler içerisinde kalmasına sebebiyet veren bütçe konusunu enine boyuna sizin için araştırdık.

Çok daha iyi fikir sahibi olmanız açısından bir çiftin ortalama harcamalarıyla beraber düğün için tepeden tırnağa yapacağı tüm alışverişlerinde ne kadarlık bütçe gerekir, onlara bakacağız.

Başlıca Düğün Masrafı: Gelinlik ve Damatlık

Evet, denilen andan itibaren her gelin adayının hayallerini ilk süsleyen şey güzel ve şık bir gelinliğe sahip olmak düşüncesidir. Bunun için her zaman kılı kırk yararak birçok gelinlik modeli denenir. Kendi vücut tipine, zevkine göre bulduktan sonra geriye maliyeti kalır. Peki, bir gelinliğin mütevazi şartlar altında fiyatı ne kadardır?

Ortalama fiyat vermek gerekirse ve bütçe sıkıntısı da mevcutsa 5 bin – 10 bin TL arasında fiyatlar değişkenlik gösterebilir. Damatlık konusunda da aynı fiyatlar üç aşağı beş yukarı aynı çizgide ilerler.

Kına Gecesi ve Düğün

Kına geceleri düğün masrafı için bir başka ekstra harcama olarak karşımıza çıkıyor. Kadınlara has bu özel günde haddinden fazla masraf çıkabiliyor. Zaten başlı başına bir ekstra maliyet olan kına elbisesi bütçeyi çok fazla sarsmasa da etkilediği bir gerçek. Kına gecelerinin çeşidine göre maliyet şekilleniyor. Tutulan ayrıca mekan olursa onun için mekan ücreti de hesaplanması gerekir.

Düğün masrafı demişken düğüne gelelim hemen. Düğün için dünya çapında bir yer düşünmüyorsanız ve bütçem kısıtlı, biraz daha mütevazi düğün yapacağım derdindeyseniz ortalama kına ve düğün maliyeti 25 bin – 30 bin TL arasında değişecektir. Bu fiyat 3-5 bin TL daha oynayabilir. Ekstra hizmetler dahil edildiği takdirde. Tabii birçok düğün mekanı kişi başı fiyatlarını katılım, davet üzerinden hesaplarlar. Çağırdığınız davetli adedince düğün maliyeti de ona göre ucuzlayacak ya da pahalı hale gelecektir.

Bu fiyatlandırma aşağı yukarı 150 kişilikten oluşan hem yemek seçeneği hem de alkol bulunan düğün mekanı için geçerlidir.

Düğün Masrafı Listesinden Ayrı Tutulmaması Gereken Gider: Beyaz Eşya!

Düğün Masrafı
Beyaz Eşyalar İçin Maliyet Tablosu

Düğünü yaptınız yapmasına ama nerede yaşayacaksınız? Hiç yoktan sizi bir maliyet hesaplamasına iten ve alışverişe zorlayan bu durumda listenin demirbaşlarına giriyoruz. Birçok mağaza gezdiniz ve sizin için en kullanışlı eşyaları seçtiniz. Eşya derken öyle oturma takımı, yatak odası demiyorum. Sadece beyaz eşya. Çamaşır, bulaşık, buzdolabı gibi.

Birçok ürün için en iyi modellerden değil de bütçeye uygun olanlarına yöneldiğinizi var sayarsak eğer beyaz eşya için ayırmanız gereken bütçe ortalama 15 bin – 20 bin TL arasındadır.

Beyaz eşya ile birlikte aynı başlıkta değerlendireceğimiz ev kiralama da mevcut. Diyelim ki bir eve sahip değilsiniz. Her şeye sıfırdan başlar gibi başladınız. Bunun için evi kiralamak için kira bedeli ve artı olarak bir kira ya da iki kira depozito ödemeniz gerekecek. Evi de lüks bir semtten değil de daha ortalama bir yerden kiraladığınızı var sayıyoruz. Bunun için de ödemeniz gereken bedel aşağı yukarı 5 bin TL olacaktır.

Mutfak ve Çeyiz Masrafları

Daha önceden hiçbir hazırlığınız yoksa işiniz biraz daha zor. Elbette genel olarak gelin adayları çok çok öncesinden çeyizlerini düzer ve bu konuda büyük bir eksikliğe düşmezler. Mutfak eşyaları için aynı durum geçerli olmasa bile çeyiz ne kadar fazlaca geniş olursa, masraf da o denli düşer. Biz çeyizi hazırladığınızı ama mutfak eşyaları için hazırlıksız olduğunuzu var sayıp ortalama fiyat çıkaralım. Tahmini olarak 2020 yılı için düğün masrafı olan mutfak ihtiyaçları için 10 bin TL gibi masrafınızı olacaktır.

Düğün Masrafı Listesinin Alfası: Mobilyalar

Düğün Harcaması
Mobilyalar için harcama

Neredeyse sıkı bir düğünden çok daha tuzluya gelebilecek, birçok masrafın önüne geçen mobilyalar gelin ve damat adaylarının gözünü korkutmaya yetiyor. Daha hazırlıklı düğün yapan çiftler belki de aylar öncesinden siparişlerini verip taksitlendirerek masrafları en aza indirmeyi sağlayabiliyorlar. Fakat bunun için artık çok geç, hiç zamanımız yok, bir an evvel şu mobilyaları almalıyız, diyorsanız eğer, o halde sizi kabarık bir harcama listesi bekliyor diyelim.

Mobilyalar için çeşit çeşit maliyetler söz konusu. Öncelikle tek bir ev olsa da her oda için ayrı ayrı mobilyalar alınması gerekiyor. Mutfak için ayrı, salon için ayrı, efendime söyleyeyim yemek odası var, kesinlikle unutmadan yatak odası da var! Maliyet çok lükse kaçmadığınızı düşünerek ortalama 40 bin TL civarında olacaktır.

Tabii bu verdiğimiz fiyat ortalama kalite ve mobilya türleri için geçerlidir. Sizin için çok daha cazip ürünler olabilir belki de daha fazla fiyatı olan mobilyalar bulabilirsiniz. Bunları da hesaba katıp fiyatlandırmayı kendiniz bulmalısınız. Söylediğimiz 40 bin TL 60 bin TL de olabilir.

Küçük Ama Önemli Masraflar

Şimdi de gelelim ıvır zıvır kadar değersiz olmasa da küçük ama can sıkabilecek türde olan düğün masraflarına. Beyaz eşyayı, mobilyaları aldık, evi tuttuk ama o da ne her yer açık! Yerler çıplak, camlar perdesiz! Hemen koşup halıcıdan halı, perdeciden perde almaya. Tıpış tıpış gittikten sonra ilk görüşte aşık olduğumuz ürünleri değil de, daha mütevazi olanlarını aldık diyelim. Masrafımız ortalama 4 bin TL olacaktır. Bu yalnızca halı için geçerli, perde için de aşağı yukarı aynı fiyatlar geçerli.

Halı ve perdeleri hallettikten sonra, sıra geldi damat adayları için harcama olan takılara. Gelinlerin burada artık maliyete ortak olmalarına gerek yok. Takılar da altın fiyatlarına göre değişkenlik gösterecektir. Damatların yaptığı seçimle doğru orantılı olan bu giderlerin bir ortalaması maalesef olmadığından maliyet tablosuna aktarmıyoruz. Sadece hatırlatalım istedik.

Bu harcalamaları şimdi de ayrıca listeleyerek inceleyip, toplamına bakalım.

Toplam Düğün Masrafı

Gelinlik+Damatlık: 8+8= 16 bin

Düğün ve Kına Gecesi= 30 bin TL

Beyaz Eşya= 17 bin TL

Mutfak ve Çeyiz: 10 bin TL

Mobilyalar: 45 bin TL

Diğer Masraflar= 10 bin TL

Toplam Düğün Masrafı= 128 bin TL + 2 bin TL de biz ekleyelim (battı balık yan gider) 130 bin TL ile ortalamanın bir tık üstünde güzelce düğün hazırlığı ve düğün yapabilirsiniz.

Yorum Yap

Your email address will not be published.