Nikah Şahidi Kim Olabilir? Kimler Olamaz?

Nikah şahidi çiftlerin evlenmesine yardımcı olan ve resmi işlemlerde rol oynayan kişi ya da kişilerdir. Evlilik iki insanın hayatlarının geri kalanını birlikte geçirmek istediklerini yakın çevrelerine duyurdukları ve bunu büyük bir coşkuyla kutladıklarını organizasyondur. Çiftler, aileleri ve yakın çevreleri için hayatlarının en unutulmaz günlerinden biri olan düğün günü, heyecanlı ve eğlenceli bir gün olması ile birlikte çok sayıda resmi işleme de yer verilmesi gereken bir gündür. Düğün organizasyonu yaparken dikkat edilmesi gereken pek çok detay kafa karıştırıcı olabileceği için nikah şahidi gibi resmi işlemler unutulabilir. Kişilerin devlet tarafından yetkilendirilmiş bir uzman aracılığıyla karı koca ilan edilmeleri ve resmi olarak evli kabul edilmeleri nikah sayesinde gerçekleşir. Nikahın başarılı bir şekilde tamamlanması için şahidine ihtiyaç duyulur.

Şahit Olmadan Nikah Yapılabilir mi?

Nikah şahidi olmadan nikah kıyılamaz. Çiftlerin resmi olarak evlenebilmeleri için en az iki kişinin tanıklık etmeleri yani bu duruma şahit olmaları gerekir. Çiftler nikah şahitleri ile birlikte nikah masasına oturarak görevli memurun sorularına yanıt vermelidir. Eğer şahitlerden bir ya da birkaçı olumlu yanıt vermezse nikah memuru nikahı kıyamaz. Dolayısıyla nikah şahidi olmadan nikahın kıyılamayacağını ve mutlaka en az iki şahide ihtiyaç duyacağınızı bilmelisiniz.

Kimler Nikah Şahidi Olabilir?
Kimler Nikah Şahidi Olabilir?

Kimler Nikah Şahidi Olabilir?

Çiftler için hayatlarının en özel günlerinden biri olan düğün günü genellikle nikah ile başlar. Bununla birlikte bazı durumlarda çiftler nikahı düğünden önce ya da sonra da gerçekleştirebilir. Her halükarda belirli bir grup ile birlikte gideceğiniz nikahınız, evliliğinizin resmi hale gelmesini sağlayan en özel organizasyonlardan biridir. Bu özel organizasyonda kimlerin size eşlik edeceği ise merak konusudur.

Günümüzde oldukça popüler hale gelen nikah şahitliği genellikle çiftlerin yakın arkadaşları tarafından üstleniyor. Bu durumda pek çok kişi kimlerin nikah şahidi olabileceği hakkında araştırma yapıyor. Eğer nikah şahidi yapmayı düşündüğünüz kişi;

  • 18 yaşını doldurmuşsa,
  • Sizleri tanıyorsa,
  • Akli dengesi yerindeyse nikahınıza şahitlik ederek evlenmemize yardımcı olabilir.

Bununla birlikte aynı soyadı taşımak da nikah şahidi olmaya engel değildir. Dolayısıyla gelin veya damadın kardeşleri ya da kuzenleri de nikah şahidi olabilir.

Eğer nikah şahidi olarak uzun yıllardır evli olan ve mutlu bir evlilik sürdüren kişileri tercih ederseniz sizlerin evliliğinin de tıpkı şahitleriniz gibi uzun yıllar boyunca mutlulukla süreceğine inanılır. Uzun yıllardır süregelen bu gibi inanışları da göz önünde bulundurarak, nikah şahidinizi seçebilirsiniz.

Nikah Şahidi Ne Yapar?
Nikah Şahidi Ne Yapar?

Nikah Şahidi Ne Yapar?

Nikâhın kıyılması için zorunlu olan nikah şahidi zor bir göreve sahip değildir. Şahitler nikahın kıyılacağı esnada hazır bulunmalı ve şahitlik ettikleri kişilerin evlenme isteklerini serbestçe yaptıklarına, kimliklerinin doğru olduğuna dair teyitte bulunarak, nikaha tanıklık etmelidir. Nikah töreni esnasında memur nikah şahitlerine şahitlik yapıp yapmadığını sorar, olumlu yanıt aldığı takdirde nikah defterini imzalamasını ister ve görev tamamlanır. Dolayısıyla şahitlerin yalnızca birkaç dakikalık küçük bir görevi olduğunu dile getirmek mümkündür.

Eğer yurtdışında yaşayan ya da yabancı uyruklu bir tanıdığınızın nikah şahidini olmasını istiyorsanız yabancı uyruklu kişilerin nikah şahidi olup olamayacaklarını merak ediyor olabilirsiniz. Nikah şahitliğinin koşulları arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma koşulu bulunmaz.

Bir diğer merak edilen konu ise gelin ama adı anne ya da babalarının nikah şahidi olup olamayacağıdır. Pek çok belediye anne ve babanın nikah şahidi olmasına izin vermez. Ancak anne ya da baba haricindeki akrabalar nikah şahidi olarak görevlerini gerçekleştirebilir. Bununla birlikte nikah şahitlerinin en az iki en fazla dört kişi olabileceğini de dile getirmek gerekir.

Sık Sorulan Sorular

Nikah şahidinin herhangi bir yükümlülüğü var mı?

Nikah şahitlerinin herhangi bir yükümlülükleri bulunmaz, sadece evliliğin gerçekleşmesini sağlamak için bulunmaları gerekir.

Nikah şahidi önceden mi belirtilmeli?

Nikah şahidinin önceden belirtilmesi için zorunluluk bulunmaz.

 

 

Yorum Yap

Your email address will not be published.