İmam Nikahı Resmi Nikahtan Önce mi Sonra mı Yapılır? Nasıl Yapılır?

İmam nikahı ne zaman kıyılmalıdır sorusu evlenme aşamasındaki çiftler tarafından merak edilir. Özellikle imam nikahının resmi nikahtan önce kıyılıp kıyılamayacağı en fazla merak edilen konudur. İslam’a göre çiftlerin Allah katında evli olarak kabul edilmeleri için dini nikah adı verilen imam nikahının kıyılması gerekir. İmam nikahının kıyılabilmesi için bazı şartlar vardır ve bu şartları yerine getirmeyen kişilerin dini nikahı kıyılamaz. İmam nikahının kıyılabilmesi için ilk şart çiftlerin resmi nikahının kıyılmış olmasıdır. Evlenmeye karar veren çiftlerin resmi nikahını kıymadan önce imam nikahını kıyması mümkün değildir. Bu nedenle imam nikahının kıyılabilmesi için öncelikle hukuki geçerliliği bulunan resmi nikahın kıyılması gerekir. Resmi nikahı kıyılan çiftler evlilik cüzdanları ile birlikte dini nikahlarının kıyılabilmesi için hocalar ile görüşebilir. Dini nikahı kıyacak olan hoca öncelikle kendisine başvuran çiftlerin evlilik cüzdanını kontrol etmeli ardından da imam nikahını kıymalıdır.

İmam Nikahı Ne Zaman Kıyılır?

İmam nikahı evlenmeye karar verdikten sonra resmi nikahı kıyılan kişilerin kıyabileceği dini nikahtır. Hukuki olarak çiftlerin evli olarak görünebilmesi için öncelikle evlenme dairesinde resmi nikahlarının kıyılmış olması gerekir. Resmi nikahlarının kıyılmasının ardından İmam nikahının kıyılmasına geçilebilir. İmam nikahına kıyılabilmesi için resmi nikahtan sonra herhangi bir zaman kısıtlaması yoktur. Resmi nikahı kıyılan kişiler isterlerse resmi nikahın kıyıldığı gün dini nikahlarını kıydırabilirler.

İmam Nikahı Ne Zaman Kıyılır?
İmam Nikahı Ne Zaman Kıyılır?

Resmi nikahı düğünden çok uzun zaman önce kıyılan kişiler dini nikahı için düğün tarihlerini de bekleyebilirler. Düğün mekanları arasından seçim yapılıp düğün tarihinden birkaç gün önce dini nikah kıyılabilir. İmam nikahının kıyılabilmesi için hem kadının hem de erkeğin evlenmesinde bir engel bulunmaması gerekir. Ayrıca imam nikahının kıyılabilmesi için her iki tarafın da bu nikahın kıyılabilmesi için izin vermesi şartı da bulunur.

İmam Nikahı Nasıl Kıyılır?

İmam nikahının kıyılabilmesi için resmi nikah şartının yerine getirilmesinin ardından bazı ekstra şartlar bulunur. Dini nikah olarak adlandırılan imam nikahının kıyılabilmesi için en önemli şart evlenecek olan tarafların Müslüman olmasıdır. İmam nikahının kıyılabilmesi için gerekli şartların sağlanmasının ardından taraflar bir imam eşliğinde nikahlarının kıyılmasını sağlayabilir. İmam nikahının kıyılabilmesi için çiftlerin birlikte nikahı kıyacak olan imamın yanına gitmesi gerekir. Nikahları kıyılacak kişiler imamın yanına giderken yanında şahitlerini de bulundurmalıdır. İmam nikahının kıyılabilmesi için şahitlerin Müslüman olması gerekir. Ayrıca bu şahitler iki erkek veya iki kadın olmalıdır.

İmam Nikahı Nasıl Kıyılır?
İmam Nikahı Nasıl Kıyılır?

İmam nikahının kıyılmasında şahitler önemli olduğundan çocukların veya akli melekesi yerinde olmayan kişilerin şahitliği kabul edilmez. Gelin ve damadın vekalet vererek imam nikahlarını kıydırabilmesi de mümkündür. Dini nikahın kıyılması sırasında mutlaka çiftin ailesinin bu nikahtan haberi olması gerekir. Özellikle kız tarafının ailesinin nikahtan haberinin olmaması nikahın geçersiz sayılmasını sağlar diyen bazı alimler de bulunur. İmam nikahı kıyılabilmesi için gerekli şartların sağlanmasının ardından mehrin hesaplanmasına geçilir.

Mehir, nikahı kıyacak hocaya bildirilir ve bu sayede dini nikahın kıyılmasına başlanabilir. Dini açıdan gerekli şartları sağlayan çiftler imam tarafından edilen dua ve yöneltilen sorular ile dini nikahın kıyılmasına geçebilir. Nikahı kıyacak olan imam tarafından geline ve damada çeşitli sorular yöneltilir. Bu soruların ardından çiftlere evlenmek isteyip istemedikleri sorulur. Her iki tarafında evlenmek istediğini belirtmesinin ardından imam nikahı kıyılır. İmam nikahının kıyılabilmesi için cami hocası ya da imam yeterlidir. Hocaya veya imama erişemeyen kişiler ise imam nikahının nasıl kıyılacağını bilen ve prosedürleri hakim olan kişiler tarafından nikahları kırılabilir. İmam nikahının kıyılması için gerekli şartların sağlanmasının ardından nikah şahitler huzurunda kıyılır ve çiftler Allah katında da evli olarak kabul edilir.

Sık Sorulan Sorular

İmam nikahı resmi nikahın önünde mi yapılır?

Genellikle evet, imam nikahı resmi nikahın önünde yapılır.

Neden imam nikahı resmi nikahın önünde yapılır?

İmam nikahı genellikle dinen evliliğin ilk adımı olarak kabul edilir ve resmi nikahın önünde yapılması tercih edilir.

Yorum Yap