Düğün Salonu Seçimi Nasıl Yapılmalı?
Düğün salonu seçimi hemen her insanın hayatının bir döneminde üzerine düşmesi gereken konulardan biridir. Yaşamın en özel günlerinden biri olan evliliğin beklentilere uygun bir mekanda gerçekleşmesi çiftleri, ailelerini, yakınlarını ve davetli olan herkesi memnun etmekle birlikte keyifli bir gün geçirilmesini sağlar. Davetlilerin fazla olması, etkinliklerin düzenlenmesi veya yemek ikramı gibi farklı etkenlerin aynı günde yaşandığı düğünlerde yoğun tempoya sahip bir gün oluşur. Yoğunlukta sorunların oluşmaması, gelen herkesin ve düğün sahiplerinin memnun olması için gerekli hususlar önceden planlanarak o günün muhteşem geçmesi sağlanabilir.
Evlenmelerini kutlamaya karar veren çiftlerin düğün salonu seçimi yapılırken planlamaya alması ve belirlemesi gereken faktörler bulunur. Bu faktörler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Düğün tarihine ve saatine karar verilmesi,
- Düğünün gerçekleşeceği gün iklimin nasıl olduğu ve hava durumu,
- Açık veya kapalı alan, yemekli veya yemeksiz gibi konsepti ve bütçeyi etkileyen faktörlerin belirlenmesi,
- Davetli sayısının ne kadar olacağı,
- Salona ulaşımın kolay olması ve konum,
- Mekanın nasıl bir dekorasyona sahip olacağı ve oturma düzeni.
Düğün Salonu Seçiminde Önemli Noktalar
Mekanın belirlenmesi için çiftlerin hangi konseptte bir düğün istediklerine düğün salonu seçimi yapılırken öncelikli olarak karar vermeleri gerekir. Bu noktada doğa içinde sade ama çiçekler, çim, ağaç süslemeleri gibi doğal ögelerin baskın olduğu bir düğün mü; kır düğününden farklı olarak havuzlu, dekoratif ögelerin şıklık için baskın olduğu ve misafirlerin konaklama da yapabilecekleri otel düğünü mü gibi konsept yaklaşımlarından uygun olanın belirlenmesi gerekir.
Kır düğünü konsepti olarak geçen doğa düğünlerinden yana tercih yaparsanız; gün batımının manzara olabileceği tepelik bir alan, plaj, bahçe veya uygun ormanlık alanlardan yana tercih yapabilirsiniz. Kapalı mekanda düğün yapmak isterseniz otel, villa, balo salonu veya restoran gibi alanları tercih edebilirsiniz.
Konsepte karar verdikten sonra davetli sayısını belirlemek bütçeyi belirlemede yardımcı olacaktır. Düğün gibi etkinliklerde genellikle katılım sayısına bağlı olarak ücretler değişir. Konseptin ihtiyaçları ve kişi sayısı belirlendikten sonra ikramlar gibi faktörleri de hesaba katarak bütçenizi belirlemeniz gerekir.
Düğün salonu seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta tarih ve saattir. Düğün tarihi konseptinize göre belirlediğiniz mekan veya alanın müsaitlik durumuna göre hareket etmeniz için önemlidir. Saat ise aydınlatma ve gün ışığının mekanda nasıl değerlendirildiğini belirler. Konsept ve bütçenize uygun bir alana karar vermeden önce düğün tarihi ve saatini belirlemeyin. Beğendiğiniz ve karar verdiğiniz mekanın uygunluk saatlerine göre düğün tarih ve saatini belirleyebilirsiniz.
Düğün Salonu Konum ve Mevsim Şartları
Düğün yapılacak alanın konumu ve ulaşılabilirliği davetlilerin mekana ulaşırken sorun yaşamalarını engelleyen faktörler arasındadır. Mekana ulaşımın kolay olması, araçla gelindiğinde park yeri sorununun olmaması, mekan şehir içinde ise toplu taşıma araçlarıyla gidilebilme gibi konumsal bileşenler düğün salonu nasıl olmalı sorusunun cevaplarını etkileyen faktörlerdir. Düğün şehir dışında yapılacaksa davetlilerin konaklama ihtiyaçları da plana dahil edilmelidir.
İklim ve hava durumu faktörü de göz önünde tutulmalıdır. Soğuk mevsimde kapalı mekan tercihlerinde ısıtma probleminin olmaması, sıcak mevsimde kapalı mekan tercihinde mekanın soğutma mekanizmasının iyi çalışması ve açık havada yapılacak düğünlerde düğün gününün hava durumu kontrol edilmelidir. Beklenmeyen bir yağış durumunda misafirlerin yağışta kalmaması için kapalı mekanın da düğün alanı içinde olması gerekir.
Dekorasyon ve Oturma Düzeni
Dekorasyon konsept belirlendikten sonra oluşan faktörlerdendir. Düğünün kır düğünü, havuz başı, rustik veya bohem, saray düğünü veya vintage düğün gibi konseptlerin belirlenmesi mekanın da nasıl bir tasarım ve dekorasyona sahip olacağını belirler. Günümüzde dekorasyon ve konsept gibi faktörler düğün salonu hizmetleri arasında yer almaktadır. Bundan farklı olarak mekan kiralayıp dekorasyonu kendi imkanlarınızla da sağlayabilirsiniz.
Düğün konsepti ve temasına uygun dekorasyonda mekan seçenekleri için düğünün hangi temada yapılacağı, kapalı veya açık alan durumu, yemekli veya yemeksiz gibi faktörler göz önünde bulundurularak iyi bir araştırma yapılmalı, davetli sayısına göre fiyat listesi alınmalı ve mekanlar gezilerek karar verilmelidir. Mekana karar verdikten sonra oturma düzeni oluşturmak düğün gününün yoğun temposunda karmaşalar yaşanmasını engeller. Masaların dikdörtgen veya yuvarlak olması, kokteyl düzeni gibi etkenler önceden belirlenmelidir. Düğün günlerinde dans önemli etkinliklerden biridir. Oturma düzeninin dansı engellememesi, her açıdan rahat görünüm için kolonsuz salon seçimi, açık alanda ise çimlerin biçilmiş olması gibi faktörlere de dikkat edilmesi gerekir.
Sık Sorulan Sorular
Düğün salonu olmadan evlenilir mi?
Evet, düğün salonu zorunluluk değildir. Özellikle kısıtlı bir çevreniz varsa daha küçük alanları da düğün salonu olarak kullanabilirsiniz.
Düğün salonu her talebi karşılar mı?
Düğün salonları için anlaşma öncesinde mutlaka istenenler belirtilmelidir. Bu anlaşma kapsamında düğün esnasında her şeyi sunacaklardır.