Evlendikten Sonra Yapılması Gereken İşlemler
Evlendikten sonra yapılması gereken işlemler hakkında çiftlerin evlenmeden önce bir liste yapmasında fayda vardır. Aksi halde evlilik telaşı, balayı hazırlıkları gibi durumlar nedeniyle yapılması gereken önemli işler aksayabilir. Özellikle devlet dairesine teslim edilmesi gereken bazı belgeler vardır ve bu belgelerin teslim edilmemesi durumunda cezai yaptırımlar ile karşılaşılabilir. Evlendikten sonra yapılması gereken pek çok resmi işlem bulunur. Bu resmi işlemler içerisinde kimlik değiştirme, pasaport yenileme, ikametgah yenileme, aile hekimliği değişikliği ve iş yerine teslim edilmesi gereken belgeler yer alır. Evlendikten sonra yapılması gereken işlemler aksatıldığı takdirde resmi dairelerde sorunlar ile karşılaşılabilir hatta çiftler ceza dahi yiyebilir. Bu nedenle evlenmeden önce çiftlerin yapması gereken değişiklikler hakkında detaylı bilgilere sahip olması ve evlendikten sonra da bu işlemleri hızlıca halletmesi gerekir.
Evlendikten Sonra Değişmesi Gereken Belgeler
Evlendikten sonra yapılması gereken işlemler arasında ilk sırada kimliklerin değiştirilmesi yer alır. Özellikle evlenen kadınların eşinin soyadını almak istemesi durumunda kimlik yenilemesi gerekir. Hem kendi soyadını hem de eşinin soyadını kullanmak isteyen kadınların da evlendikten sonra nüfus müdürlüklerini ziyaret ederek yeni kimliklerini alması gerekir.
Evlendikten sonra kimliklerin değişebilmesi için çiftlerin uluslararası aile cüzdanı ve 1 adet biyometrik fotoğraf ile nüfus müdürlüklerine gitmesi gerekir. Nüfus müdürlüklerine gidildikten sonra nüfus cüzdanı değiştirme işlemi kısa süre içerisinde tamamlanabilir. Evlendikten sonra kimlik yenileme ile ilgili herhangi bir zaman kısıtlaması bulunmaz ancak özellikle kadınlarda soyadı değişikliği gerçekleştirilmesi gerektiğinden resmi işlemler sırasında sıkıntı yaşamamak için kimliklerin erkenden değiştirilmesi gerekir. Evlenen erkeklerin kimliklerinde soyadı değişmediği ve yeni kimliklerde medeni hal ibaresine yer verilmediği için kimliklerini acilen değiştirmesi gibi bir zorunluluk yoktur.
Pasaportta Soyadı Değişikliği
Evlendikten sonra yapılması gereken bir diğer önemli işlem ise pasaportta soyadı değişikliğinin yapılmasıdır. Kimlik bilgilerinde meydana gelen en ufak değişiklikte dahi pasaport yenileme işlemi gerektiğinden evlenen çiftlerin pasaportlarını yenilemesi gerekir. Özellikle evlendikten sonra yurt dışında balayı yapmak isteyen veya tatile gitmek isteyen çiftlerin pasaport yenileme işlemini en kısa sürede başlatması gerekir. Evlendikten sonra pasaportlarını yenilemek isteyen kişiler nüfus müdürlüklerini ziyaret ederek pasaport yenileme işlemini gerçekleştirebilir.
Ehliyet Bilgilerinin Değiştirilmesi
Evlendikten sonra değiştirilmesi gereken bir diğer belge de ehliyettir. Soyadlarında meydana gelen değişiklikler evlendikten sonra ehliyetin de değiştirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Sahip olunan ehliyet üzerinde kişiye ait güncel bilgilerin yer alması gerekir. Soyadları değişen kişilerin evlendikten sonra ehliyetlerini mutlaka yenilemesi gerekir. Ehliyetin yenilenmesi için mevcut sürücü belgesi, kimlik ve sağlık raporu gibi belgeler alınarak nüfus müdürlüklerinden ehliyet yenileme işlemi gerçekleştirilebilir. Ehliyet yenileme işleminin gecikmesi durumunda trafik cezası yeme gibi kötü durumlarla karşılaşılabilir.
İkametgah Bilgilerinin Değiştirilmesi
Evlendikten sonra değiştirilmesi gereken bir diğer önemli bilgi de ikametgah adresidir. Taşınma veya evlilik nedeniyle ikametgah bilgilerinde değişiklik meydana gelen kişilerin bu durumu yasal olarak bildirmesi gerekir. Bu nedenle evlenen çiftlerin eşi ile birlikte yaşayacağı adresi resmi kurumlara bildirilmesi gerekir. Evlilik nedeniyle ikametgah değişikliğinin yapılabilmesi için nüfus müdürlükleri ziyaret edilebilir. İkametgah adresinin değiştirilmemesi durumunda evlenen çiftlerin idari para cezaları ile karşılaşabilmesi mümkündür. Ücretsiz şekilde ikametgah değişikliği yapılabildiğinden evlenen çiftlerin bir an önce ikametgah adresini güncellemesinde fayda vardır.
Evlendikten sonra yapılması gereken işlemler içerisinde aile hekimi değişikliği de yer alır. İkametgah adresi değişen çiftler aile hekimini de güncellemelidir. Aile hekiminin güncellenebilmesi için çiftler taşındığı bölgedeki en yakın sağlık ocağını ziyaret ederek aile hekimi seçebilir. Aile hekimi seçme işlemi e-devlet üzerinden de gerçekleştirildiğinden evlenen çiftler kolaylıkla aile hekimini değiştirebilir.
Sık Sorulan Sorular
Evlendikten sonra hangi sosyal ve mali konularda düzenlemeler yapılmalı?
Evlendikten sonra banka hesaplarının birleştirilmesi veya ortak hesap açılması, sigorta ve sağlık poliçelerinin güncellenmesi gibi sosyal ve mali düzenlemeler yapılmalıdır.
Evlendikten sonra hangi adımlar atılmalı?
Evlendikten sonra birlikte yaşamaya başlamak için ev eşyalarının birleştirilmesi, evin düzenlenmesi ve evlilik sürecinin planlanması gibi adımlar atılmalıdır.
Evlendikten sonra hangi belgeleri saklamak önemlidir?
Evlendikten sonra evlilik cüzdanı, evlilik sözleşmesi, nikah davetiyesi gibi belgelerin yanı sıra evlilikle ilgili resmi işlemlerin de saklanması önemlidir. Bu belgeler, ileride ihtiyaç duyulabilecekleri için saklanmalıdır.