Düğün Sonrası Yapılması Gereken İşlemler

Düğün sonrası işlemler hakkında bilgi sahibi olmak düğün sonrası önemli işlemleri kaçırmanızı engellerken, buna bağlı olarak yaşanacak problemlerin de önüne geçmenizi sağlıyor. Evlenmek iki kişinin hayatlarının geri kalanını birlikte geçirebilecek kadar birbirlerine sevgi duyduklarına dair karar vermeleri ve bunu bütün dünya ile paylaşmaları demektir. Hem çiftler hem de yakın çevreleri ve aileleri için hayatın en özel günlerinden biri olan düğün günü aylarca planlanır, kusursuz bir organizasyon olması için bütün detaylar göz önünde bulundurulur. Düğün hem eğlenceli ve keyifli hem de stresi yüksek bir organizasyondur. Bu sebeple düğün geçtikten sonra pek çok çift kendini rahatlamış hissederek başka bir işlem bile uğraşmak istemez. Ancak düğün sonrası özellikle kadınların soy adlarının değişmesi ile birlikte hayatlarında pek çok etkenin de değiştiğini ve buna bağlı olarak yapılması gereken resmi işlemler olduğunu bilmelisiniz. Bu gibi resmi işlemler gerçekleşmediği taktirde ceza ile karşılaşmanız dahi söz konusu olabilir.

Düğün Sonrası Yapılması Gereken Resmi İşlemler Nelerdir?

Düğün sonrası işlemler arasında kimlik değiştirme, pasaport yenileme, ehliyet değiştirme, ikametgah yenileme, aile hekimi değişikliği ve iş yerine verilecek belgeler bulunur. Bu gibi resmi işlemler yapılmadığı takdirde çeşitli problemler ile karşılaşabilir, ceza ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu problemlerin üstesinden gelmek için gerçekleşmesi gereken resmi işlemleri öğrenmeli, düğün sonrası mümkün olan en kısa süre içerisinde gerçekleştirmelisiniz.

Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme

Evlilik sonrası yapılması gereken ilk işlem kimlik değiştirmedir. Evlenmek olarak adlandırılan bu durum medeni halinizin değişmesini sağlar. Bu durum kadınlarda soyadı değişikliğini de beraberinde getirir. Soyadınızın değişmesi kimliğinizin tamamen değişmesine yol açar.

Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme
Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme

Kimlik değiştirme için;

  • Nüfus cüzdanı veya kimlik yerine geçen bir belge,
  • Uluslararası aile cüzdanı,
  • Biyometrik fotoğraf,
  • Kart değişimi için yatırdığınız ücretin belgesini ilçe nüfus müdürlüklerine ulaştırmalı, gerekli işlemleri gerçekleştirmelisiniz.

Nüfus müdürlüğünde beklemek istemiyorsanız ALO 199 Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alabilir, yurtdışındaysanız dış temsilciliklerde işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Düğün sonrası işlemler arasında bulunan evlilik sebebiyle kimlik değiştirme işlemi yalnızca kadınlar için bir zorunluluktur. Yeni kimliklerde medeni hal kısmı bulunmadığı için ve erkeklerin evlilik sonrası soyadlarında bir değişiklik olmadığı için acil bir şekilde kimliklerini yenilemelerine gerek duyulmuyor.

Evlendikten Sonra Pasaport ve Ehliyet Değiştirme

403 sayılı vatandaşlık kanunu gereğince kimlik bilgilerinizde herhangi bir değişiklik olduğu taktirde pasaportunuzu da yeniletmelisiniz. Nüfus müdürlükleri aracılığıyla pasaport değişikliği yapmak için 6 ay ile 3 yıl üzeri harç ve defter bedeli dahil 2.429,30 TL ile 8.623 TL arasında bir ücret ödemeniz gerekiyor.

Evlendikten Sonra Pasaport ve Ehliyet Değiştirme
Evlendikten Sonra Pasaport ve Ehliyet Değiştirme

Ehliyet yani sürücü belgesi de evlilik sonrası değiştirilmesi gereken resmi evraklardan biri olarak değerlendiriliyor. Kimliğiniz ile sürücü belgenizin tutarlılık göstermesi önemli bir etkendir, aksi takdirde ehliyet belgeniz geçersiz sayılabilir. Düğün sonrası soyadını değiştiren kadınların mutlaka ehliyetlerini de değiştirmeleri gerekir. Ehliyet yenilemek için gerekli belgelerin arasında;

  • Kimlik,
  • Mevcut sürücü belgesi,
  • Sürücü sağlık raporu,
  • Biyometrik fotoğraf,
  • Kan grubu belirten belge,
  • Değerli kağıt ve vakıf payı yatırıldığına dair dekonta ihtiyaç duyulur.

Eğer ehliyetiniz eski tip yani 2016 öncesi alındıysa 15 TL, 2016 sonrası alımı ise 769 TL ehliyet değiştirme ücreti ödemeniz gerekir.

Evlendikten Sonra Adres Değişikliği Yapmak Gerekiyor mu?

Düğün sonrası işlemler arasında bulunan ve mutlaka gerçekleştirilmesi gereken bir diğer önemli işlem ise adres yani ikametgah değişikliğidir. Evlilik de dahil olmak üzere herhangi bir sebep dolayısıyla meydana gelen ikamet değişikliği durumunda resmi kurumlara bildirilmesi gerekir. Bu bildiri yasal bir zorunluluktur. Nikahtan sonraki 20 iş günü içerisinde yaptırılması gereken adres değişikliği, bu süre zarfında yaptırılmazsa para cezasına tabi tutulması söz konusu olabilir. İkametgah değişikliği için oturduğunuz evin bağlı olduğu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Dairesine müracaat etmelisiniz. Bunun için adınıza ve yeni adresinize göre kesilmiş fatura veya kiracıysanız kira sözleşmesi ile nüfus cüzdanına ihtiyacınız vardır.

Sık Sorulan Sorular

Nikah kâğıdını nereden ve nasıl alabilirim?

Nikah kâğıdını evlilik yapılan belediyeden veya ilçe nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz. Gerekli belgeleri hazırlayarak başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Evlilik cüzdanını nereden alabilirim?

Evlilik cüzdanını da evlilik yapılan belediyeden veya ilçe nüfus müdürlüğünden alabilirsiniz. Nikah kâğıdı ile başvuru yapmanız gerekmektedir.

Yorum Yap