Türkiye’de Evlenip Yurtdışına Gitmek

Türkiye’de evlenip yurtdışına gitmek birçok çiftin merak ettiği bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Evlendikten sonra yurtdışına gitmek ile ilgili dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunuyor. Bu hususlara dikkat ederek yasa ve kurallara uygun bir şekilde siz de yurtdışına gitmek için adım atabilirsiniz. Türkiye sınırları içerisinde yaptığınız evliliğin başka bir ülkede geçerli olması için bazı şartları yerine getirmeniz gerekir. Bu şartlar bazı zamanlarda ülkeden ülkeye göre de farklılık gösterebilir. Bu noktada ülkelerin yasal hükümlerinin birbiri ile uyumlu olup olmadığına bakmakta son derece büyük bir fayda var. Öncelik olarak Türkiye’de yaptığınız evliliğin başka bir ülkede geçerli sayılması için evliliğinizi bildirmeniz ve tescillemeniz gerekir. Bildiri ve tesciller ile ilgili olarak ise gitmek istediğiniz bölgeye bağlı olarak konsolosluğa başvurmanız doğru olabilir. Konsolosluklar sayesinde sizden istenen belgeleri ve aranan şartları kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse eğer Türkiye’de yaptığınız evliliğin Almanya’da geçerli olmasını istiyorsanız nikah memuru tarafından size verilecek olan Uluslararası Aile Cüzdanı talep etmeniz gerekir. Evli olduğunuzu garanti altında kanıtlamak için ise uluslararasında geçerli bir evlenme kayıt örneği alabilirsiniz. Bu örneği dilediğiniz bir nüfus müdürlüğü aracılığı ile temin edebilirsiniz. Gerekli belgeleri temin ettikten sonra gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluğuna ulaşmanız ve talebinizi oluşturmanız gerekir.

Türkiye’de evlenip yurtdışına gitmek için yukarıda belirtilen şekilde gitmek istediğiniz ülkenin sizden talep ettiği işlemler doğrultusunda başka bir ülkeye kolay bir şekilde gidebilirsiniz.

Yeni Evli Çiftler Yurt Dışına Çıkabilir mi?

Yeni Evli Çiftler Yurt Dışına Çıkabilir mi?
Yeni Evli Çiftler Yurt Dışına Çıkabilir mi?

Yeni evli çiftlerin de yurt dışına çıkabilmek için yapması gereken birtakım hususlar bulunur. Yurt dışına çıkabilmek için her vatandaş gibi pasaportunuzun olması gerekir. Ancak pasaportunuzda yer alan tüm bilgiler güncel olmalıdır. Bu nedenle evlendikten hemen sonra pasaport bilgilerinizi güncelleyerek medeni durumunuzu bu belge üzerinde de değiştirmeniz gerekir. Aynı şekilde eğer soyadınız değiştiyse de kesin bir güncelleme şart olur. Bu şartı tamamladığınız takdirde yurt dışına çıkışınız gerçekleşemeyebilir.

Pasaportunuzu değiştirdikten sonra sahip olduğunuz vizeler aynı şekilde kalır. Bu vizelerden yararlanmak için eski pasaportunuzu da yanınızda bulundurabilirsiniz. Türkiye’de evlenip yurtdışına gitmek isteyen çiftler bu şekilde kolaylıkla başka bir ülkeye gidebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise eşinizin ve sizin kimlik niteliği taşıyan tüm belgelerinin güncel olması. Kadınlar için ise soyadı farklılığı konusunda sıkıntı yaşamamak için bu noktayı da güncelleme zorunluluğu mevcut.

Çifte Vatandaşlar Türkiye’de Nasıl Evlenir?

Eğer çifte vatandaşlığa sahip bir Türk vatandaşı iseniz evlenme başvurunuzu Türkiye sınırları içinde yapmanız gerekir. Bu başvuruyu vatandaşı olduğunuz diğer ülkede yapmanız mümkün değildir. Sahip olduğunuz kimlik belgeniz ile bu başvuruyu pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Sonrasında gerekli ve istenen tüm aşamaları da tamamladıktan sonra evliliğinizi gerçekleştirebilirsiniz. Türkiye’de evlenip yurtdışına gitmek nasıl basit işlemler gerektiriyorsa çifte vatandaşlığa sahip kişilerin Türkiye’de evlenme şartları da son derece kolay aşamalardan geçiyor.

Yurt Dışında Boşanma Türkiye’de Geçerli Mi?

Yurt Dışında Boşanma Türkiye’de Geçerli Mi?
Yurt Dışında Boşanma Türkiye’de Geçerli Mi?

Evlendikten sonra yurt dışında yaşamaya başlayan ve gittiği ülkede boşanan kişiler tarafından boşanma işleminin Türkiye’de geçerli olup olmadığı büyük ölçüde merak ediliyor. Türkiye’de tekrar evlenmek isteyen kimseler tarafından da bu konu son derece önemli. İstenmeyen yanlış anlaşılmaların yaşanmaması için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcut.

Yabancı bir ülkede verilen boşanma kararınızın Türkiye’de geçerli olması için bu kararın mahkeme tarafından tanınması gerekir. Aynı zamanda tenfiz davası da bu noktada yapılması gerekenlerden biri olarak karşımıza çıkar. Davanın kabul ile sonuçlanmasının ardından yurt dışında gerçekleştirdiğiniz boşanma işlemi Türkiye’de de geçerli sayılır.

Bu geçerlilik için istenenler ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Boşandığınız ülkeye ait mahkemede verilen boşanma kararı belgesinin aslı
  • Boşanma kararının tasdiklenmiş olması
  • Yabancı ülkeye ait verilen boşanma kararının Türkçe diline çevrilmiş olması
  • Pasaportunuz ve kimlik fotokopiniz

Bu şartları yerine getirdiyseniz boşanma işleminizin Türkiye’de tanımlanması için herhangi bir engel olmadığını söyleyebiliriz.

Evlendikten Sonra Yurtdışına Gitmek Ne Kadar Sürer?

Bazı çiftler ise evlendikten sonra yurt dışına gitmek için ne kadar bir süre beklemesi gerektiğini merak ediyor. Öncelikle evlendikten sonra yurt dışına gidebilmeniz için pasaportunuzda yer alan bilgilerin güncel olması gerekiyor. Kısacası medeni durum ve soyadı ibarelerini değiştirmenizde fayda var. Aynı zamanda evlilik cüzdanınızın da her daim yanınızda olması önemli.

Eğer yeşil kart ile yurt dışına gitmek istiyorsanız ise bir süre beklemeniz gerekebilir. Bu süre bazı durumlara bağlı olarak değişse de genel olarak en az 10 ay sürerken an fazla 38 ay sürdüğü de görülebiliyor. Yeşil kart başvurunuzu tamamladıktan ve başvurunuz onaylandıktan sonra eşiniz ile birlikte yurt dışına gidebilirsiniz.

Türkiye’de evlenip yurtdışına gitmek görüldüğü üzere birtakım şartlar ve kurallar dahilinde oluyor. İşlemlerinizin eksiksiz bir şekilde gerçekleşmesi içinse sizin ve eşinizin bu kurallara uyması bekleniyor.

Sık Sorulan Sorular

Yurtdışına gittikten sonra Türkiye’ye geri dönülür mü?

Çıkış türüne göre Türkiye’ye tekrar geri dönüş yapmak mümkündür.

Yurtdışında kalmak için nelere dikkat etmeli?

Gidilen ülkenin yasalarının tanınması, uygunluk taşınması ve oturma iznin alınmış olmasına dikkat edilmelidir.

 

 

Yorum Yap