Evlilik Başvurusu Hakkında Merak Edilenler?
Evlilik başvurusu hakkında merak edilenler nelerdir? Evlilik tarihi belirleyen çiftlerin, resmi evrakları topladıktan sonra nikah için gerekli evrakları toplayarak başvuru yapması gerekir. Nikah başvurusu için gerekli evraklar her belediye için aynı olsa da, çiftlerden birinin yabancı uyruklu olması, ikametgah adreslerinin bağlı olmadığı bir belediyeye başvuru yapmak istemeleri halinde talep edilen evraklar farklılık gösterebiliyor. İçeriğimizde evlilik başvurusu için gerekli evraklar, nikah başvurusunun nereye yapılacağı ve nikah ücretleri gibi evlilik başvurusu hakkında merak edilen tüm bilgilere yer verilmiştir.
Evlilik Başvurusu Nereye Yapılır?
Nikah günü almak için başvurular, eşlerden birinin ikametinin bağlı bulunduğu belediyenin evlendirme dairesine yapılmaktadır. Çiftler kayıtlı oldukları belediye dışında başvuru yapmak isterlerse, izin belgesi almaları gerekecektir. İzin belgesi için eşlerden birinin ikamet ettiği ilçe evlendirme memurluğuna, her ikisinin de beraber gitmesi şarttır. Başvuruya gelin veya damadın herhangi birinin gelemeyecek durumda olması halinde vekaletname ile işlem yapılabiliyor. Online veya telefon ile evlilik başvurusu yapılamıyor.
Evlenmek için başvuruda bulunacak çiftler, isterlerse ilçe müftülüklerine de müracaat edebiliyor. Köyde ikamet edenler ise gerekli evrakları hazırlayarak köy muhtarlığına başvurmaları yeterli oluyor.
Evlilik için belirlenen tarihten maksimum 6 ay öncesinden nikah tarihi almak mümkündür. Belgeler tamamlayarak evlilik başvurusunda bulunduktan sonra minimum 24 saat sonrası için nikah tarihi alınabiliyor. (Yıldırım nikahı için de bu süreç geçerlidir.)
Evlilik Başvurusu için Gerekli Evraklar
Çiftler evlilik başvurusu yapmaya karar verdiklerinde evlendirme dairesine gitmeden önce bazı belgeleri hazırlamaları gerekiyor. Evlilik başvurusu için gerekli belgeler şunlardır:
- Sağlık raporu (Fotoğraflı olmalıdır. Aile hekiminden alınabilir.)
- Son 6 ay içerisinde ön profilden çekilmiş 3’er tane vesikalık fotoğraf
- Çiftlerin nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
- Çiftlerin her ikisinin de ikametinin bağlı olmadığı bir belediyeye başvuru yapılacaksa evlilik izin belgesi
- Boşanmış ve kesinleşmiş tarihten itibaren 10 ay geçmemiş olan eş (kadın için geçerli), Aile Mahkemesinden İddet Müddeti Kararı almış olmalıdır. Süreç tamamlanmış olması halinde yenilenmiş TC kimlik belgesi yeterli olacaktır.
- Mal ayrılığı talebinde bulunmak isteyen eşlerin başvuru sırasında Mal Ayrılığı Sözleşmesini yanlarında bulundurmalıdır.
- Evlilik başvurusunu yapan çiftlerin 17 yaşında olması halinde Aile Mahkemesinden Evlenme İzin Kararı ve 18 yaşını doldurmamış olanlar ise anne- baba rızası ile işlemleri başlatabilir.
Evlilik Başvurusu Ücreti Ne Kadar?
Belediyeden nikah tarihi hafta içi mesai saatlerinde veya hafta sonu olarak tercih edilebiliyor. Evlilik başvurusu ücretleri, çiftlerin tercih ettiği nikah saatine göre ve belediyeye göre farklılık gösterecektir. Hafta içi evlilik başvuru ücreti 150 TL-200 TL aralığında olurken, hafta sonu için ücretler 350 TL-1000 TL arasında değişiyor. Kesin ücret bilgisi almak için başvuru yapmak istediğiniz belediyenin resmi web sitesini inceleyebilir veya irtibat telefon numarasını arayarak bilgi alabilirsiniz.