Düğün Stresi Nasıl En İyi Şekilde Yönetilir?
Hayatının en mutlu günlerinden birisi olacak düğününde stressiz bir organizasyon planlamak, düğün stresi yaşamadan mutluluğuna gölge düşürmeyecek bir evlilik nasıl yapılabilir? Düğün başlı başına mutluluk kaynağı olsa da arka planda daima strestli ortamlar hakim olmaktadır. Bu özel günün kusursuz ve rüya gibi olmasını istemek aslında en büyük stres kaynaklarından biridir. Birçok şeyle meşgul olmanın verdiği yoğunluk evlenecek adayların omuzlarına büyük sorumluluklar yükler. Bu yüklerin ve sorumlulukların altından kalkabilmen için sana altın değerinde tavsiyeler vereceğiz.
Düğün Stresi Yaşamamak Adına Kararsız Kalmayın
Düğün planlamasında öne çıkan seçim aşamalarından biri de kesinlikle düğün teması veya düğün konseptidir. Hemen her çift konsept seçimi konusunda büyük zorluklar yaşar. Salon düğünü, kır düğünü, plaj düğünü, tarihi mekan düğünü, destinasyon düğünü gibi birbirinden farklı alternatifler içerisinde kalarak hayatlarını dar ederler. Partnerinle beraber soğukkanlılığı elden bırakmadan tarzınıza uygun en iyi konsept hangisiyse onu seçmekte gecikmeyin. Bu konsepte göre düğün sürecinin diğer seçimlerini de rahatlıkla belirleyeceksiniz. Bulunduğunuz mevsime göre de konsept belirlemek çok önemlidir.
Düğüne yaklaştıkça örneğin 3 ay gibi bir süre varsa artık organizasyonu kesinlikle belirleyin. Bizim tavsiyemiz düğüne 1 yıl önceden mekanı belirlemek oluyor. Hem mekan indirim ve fırsatlarından yararlanmak mümkündür hem de yoğun talep doğrultusunda boş ve istediğiniz günü belirlemek mümkün olur. Mekanı seçerken düğün tarihini ve konseptini de mekanın işlevselliğine göre belirleyebilirsiniz. Yapacağınız hızlı planlamalar düğün stresi gibi olumsuz etkilenmelerden sizi koruyacaktır.
Partnerinizle bir hayatı paylaşacağınız için tüm kararları birlikte almayı unutmayın. Bu süreçte en son isteyeceğiniz şey birbirinize kırılıp darılmanızdır. Arkadaşlarınızla değil, eşinizle beraber kararlar alın. Birbirinize ne kadar güvenirseniz düğününüz de o denli güzelleşecektir. Olumsuz bir şey yaşansa bile bu ortak kararların neticesinde asla bir taraf diğer tarafı da suçlamayacaktır.
Nazara inanıyorsan, bu mutluluğunu ilk etapta yalnızca eşinle paylaşmayı bilmelisin. Sadece nazar açısından değil, seni sevmeyen belki de senden nefret eden insanlar olabilir. Bunların kulağına gidecek olan senin düğün ayrıntıların, onların huzursuzluk ve kin kaynağı olabilir. Bu yüzden paylaşımlarınızı daha çok güvendiğiniz ve en çok sevdiğiniz yakın çevrenizle veya sadece partnerinizle paylaşın. Özel anları ise sadece eşine özgü tutmalısın.
Sorunları Büyütmeyin
Düğün stresi içerisinde hiçbir sorun çözülemeyecek kadar büyük değildir. Eğer anksiyete bozukluğu, panik atak gibi durumlardan muzdarip değilsen, pireyi deve yapmaya çalışma. Belki gözünde çözülemeyecek türden bir sorunla karşılaşmış olabilirsin. Ancak emin ol bu süreç içerisinde o da unutulup gidecek ve aklında bambaşka planlamalar belirecektir. Düğün stresi açısından seni en çok zorlayacak şey, “Acaba doğru planlama yaptım, bu gelinlik seçimim vs. doğru mu?” gibi sana hiçbir faydası olmayacak soruları kendine asla sorma. Eğer seçimi yaptıysan, artık çok daha nasıl iyi görünebilir ve planlamana devam edebilirsin ona bakmalısın.
Her şeyi mükemmel kıvama getireyim derken kendini stres yumağı içerisinde bulabilirsin. Küçük büyük fark etmeksizin sorunları her şeyin sonuymuş gibi büyütme. Devamlı sana iyi gelen insanlarla beraber ol. Felaket tellallarından uzak dur. Motivasyonunu yükseltecek davranışları günlük yaşamına endeksle.
Bütçeni İyi Hesaplayarak Düğün Stresi Derdinden Kurtulun
Düğün bütçesi, planlama da dahil seni daima ayakta tutacak en önemli şeylerden bir tanesi. Düğün sürecine doğru giderken partnerinle beraber kendinizi fazla bunaltmadan tüm ayrıntıları göz önünde bulundurman gerekiyor. Hesabı yapılmamış bir detay bu süreçte karşınıza çıkınca canınızı sıkabilir. Tbii hemen her şeyi hesaplayacak ve öngereceksiniz diye bir şey yok. Bunun için çeşitli organizasyon firmaları yani profesyoneller var. Ama sen düğüne aylar öncesinden böyle bir hesaplama içinde olman gerekiyor.
Tepeden tırnağa hemen her şey sen ve partnerine ait olan sorumluluklar belki daha önce yaşamadığın türden büyük olabilir. Panik yapmadan, gayet soğukkanlı şekilde üstesinden gelmeye bakmalısınız. Olur olmadık şeyler için boş yere borçlanmamaya çalışın. Her zaman itidalli olmak ve tasarruf yapabilmek büyük avantajlar sağlayacaktır. Eğer kısıtlı bir bütçe söz konusuysa tasarruf kesinlikle bir can simidi görevi üstlenecektir.
Bu süreç içerisinde aile yakınlarından da manevi destek hatta maddi destek alabilirsin. Her çift kendi ayakları üzerinde durup, kimseye muhtaç olmadan düğününü en iyi şekilde yapmayı planlar. Ama bazen hayat şartları onları ailelerinden yardım ve destek almaya itebilir. Bu yüzden kimsenin gocunmasına veya yüksünmesine gerek yoktur. Bu sayede görev dağılımı bile yapabilirsiniz. Bu zorlu sürecin bir ayağını da güvendiğiniz ve size yardım edecek olan kişilere bırakabilirsiniz.
Bugünün İşini Yarına Bırakmayın, Düğün Stresi Yaşamayın!
Hiçbir düğün süreci stressiz ve yorucu olmaksızın atlatılmaz. Öncelikle bunu aklında tutmalısın. Fakat düğün stresi demek seni bitap düşürecek ve büyük olumsuzluklara yol açacak kadar da abartılı olmamalıdır. Ufak çaplı olumsuzlukları atlatmak için kendini olumsuz düşüncelerden arındırmalısın. Pozitif düşünce ile alakalı belki uzmanlardan destek alabilir, sana pozitif bir düşünce sağlayacak insanları veya meşguliyetleri sürekli yakınında tutmalısın. Bu süreç seni zorlamak için veya üzmek için olmadığını, anın tadını çıkarmak için senin en mutlu günlerinden biri olacağını bilerek en güzel şekilde sürdürülebilir. Aksi halde kendini bir hapiste bile hissedebilirsin.
Eğer planlamanla alakalı bir şeyler karşında duruyorsa, yarın hallederim diyerek onları bir dağ haline getirme. Aslında büyük gibi görünen tüm sorunlar, onlara hazırlıksız yakalanmamızdan kaynaklanır. Buna eş olarak da küçük diye umursamadığımız ve ötelediğimiz detaylar, yarın çok daha büyük bir engel olarak karşımıza çıkar. İşte bu da hiç yoktan düğün stresi ile hemhal olmana ön ayak olur.
Kuaföründen, makyajına kadar her detayı günü gününe yapın. Bir işi diğer bir işle aynı anda yapmaya çalışmak hem yorucu olacaktır hem de stres dolu. İki ayağın bir pabuca giremeyeceği gibi, iki farklı işi de aynı anda yapayım, zamandan kazanayım derdine düşme. Zamanında her işi tek tek yap ve günü gününe uygula.
Düğün Sorunları ile Başa Çıkmak
Her şey üzerine üzerine geliyormuş gibi mi hissediyorsun? Bu zorlu ve çetin yolda partnerin haricinde hiçbir destekçin olmadığını mı düşünüyorsun? Bu durumu tek başına atlamayacağını mı sanıyorsun? İşte bu soruların herhangi birine bile “evet” diyorsan büyük hata yapıyorsun demektir. Burada yeni bir dünyaya atım atacağın partnerinden başka güvenebileceğin birilerini aramak boşa zaman kaybı olacaktır. Tüm destekçin ve dayanacağın en sağlam duvar o olacak. Bu yüzden evleniyorsun!
Seni en iyi anlayan, bir ömür paylaşacağın eşin ile birlikte düğün stresi gibi başa bela görünen süreçten en iyi şekilde sıyrılacak ve planladığın tüm güzelliklere kavuşacaksın. Her zaman kendini buna inandır ve öyle olmasını sağla. Başarmak için inanmak gerekir, hiçbir zaman kötü düşüncelerin, negatifliğin seni esir almasına izin verme. Sen mutlu olmadıkça, mutlu bir gelecek senin için oluşmaz.