Detaylı Kına Malzemeleri Listesi ve Fiyatları

Kına malzemeleri listesi en eski geleneklerden biri olan kına gecesini düğün öncesi organize etmek isteyen kişiler tarafından araştırılıyor. Yüzlerce yıldır bir Türk geleneği olan kına gecesi, evlenmeden birkaç gün önce aile ve dostların bir araya gelerek geleneksel türküler söyledikleri ve gelinin avcuna ve damadı serçe parmağına kına yaktıkları bir organizasyondur. Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan kına, İslam’dan önceye kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. Günümüzde hem eğlenceli olması hem de gelenekleri yaşatmaya imkan tanıması kınanın planlanmasını sağlar. Türk kültüründe düğün öncesi gerçekleştirilen özel bir etkinlik olması ile birlikte günümüzde kadınlar için bekarlığa veda partisi anlamı da taşır. Bu da tercih edilmesini sağlayan etkenlerden biridir.

Kına Gecesi Nasıl Yapılır?

Türk geleneğine ait bir eğlence olan kına, özellikle gelin ve yakın arkadaşlarının ön planda oldukları bir organizasyondur. Geline kına yakılan, bununla birlikte damadın da organizasyona katılması ile birlikte dahil olduğu kına gecesinde gece boyunca müziklerin çalar ve eğlence devam eder.

Kına gecesi yaparken öncelikle bir konsept belirlemek gerekir. Son yıllarda popülerliğini tekrar kazanmış olan ve gelinler tarafından eğlenceli bir anı olması sebebiyle tercih edilen bu organizasyonda giyilen farklı kıyafetler bulunur. Bindallı gibi farklı isimlerle anılan, geleneksel olarak estetik açıdan dikkat çekici olan bu kıyafetler, kına gecesinin çok daha keyifli hale gelmesini sağlar. Bindallı ismi verilen bu kıyafetleri yalnızca gelin değil, gelinin kız kardeşi, yakın akrabaları ve yakın arkadaşları da giyebilir.

Kına Gecesinde Kullanılması Gereken Malzemeler

Kına gecesi olarak adlandırılan ve genellikle düğünden birkaç gün önce gerçekleştirilen bu organizasyon hem eğlenceli hem de duygusaldır. Geçmiş yıllardan beri Türk geleneğine dahi edilen ve gelinler tarafından tercih edilen kına organizasyonunun gerçekleşmesi için bazı malzemelere ihtiyaç duyulur.

Kına Gecesinde Kullanılması Gereken Malzemeler
Kına Gecesinde Kullanılması Gereken Malzemeler

Kına malzemeleri listesi gerçekleştirmek istediğiniz organizasyonun konseptine göre değişebilir. Ancak temel olarak ihtiyaç duyulan malzemeler arasında;

  • Kına tepsisi,
  • Kına gecesi hediyelikleri,
  • Kına kesesi,
  • Kına duvağı, kemeri ve tacı,
  • Kına mumları,
  • Nedime tacı,
  • Kına testisi,
  • Kına yelpazesi,
  • Kına tefi,
  • Hediyelik kına gibi malzemeler liste içerisinde yer alır.

Malzeme listesini belirlerken davetli listenizi göz önünde bulundurmalısınız. Yalnızca gelin ve damada değil, kınaya katılan ve talep eden kişilere de kına yakılabilir. Bununla birlikte eğlencenize katılanlara bu özel gününüzü hatırlatacak küçük hediyelikler vermek de anlamlı ve güzel olacaktır. Tüm bunların haricinde kınaya gelen ziyaretçilere yiyecek ve içecek ikramı yapılması gerekir. Bu gibi etkenleri de göz önünde bulundurmak ve bu şekilde kına malzemeleri listesi belirlemek daha doğrudur.

Kına Gecesinin Maliyeti

Kına Gecesinin Maliyeti
Kına Gecesinin Maliyeti

Düğün tamamlanana kadar gerçekleştirilmesi gereken çok sayıda organizasyon bulunur. Tüm bu organizasyonlar eğlenceli ve anlamlı olmaları ile birlikte maddi açıdan bütçe ayrılmaları gerekir. Dolayısıyla bir planlama öncesinde dikkat edilmesi gereken etkenlerin arasında organizasyonda kullanılacak malzemeler için ayrılması gereken bütçe bulunur.

Kına malzemeleri listesi ve fiyatları gerçekleştirmek istediğiniz organizasyona göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin;

  • Davetlilere dağıtılacak kınaların yerleştirileceği sepet ortalama 700 TL ücret karşılığında satın alınabilir.
  • Kına gecesinin en önemli malzemelerinden biri olan kına tepsisi modellerinin ise 800 ile 1500 TL arasında değiştiği görülür.
  • Davetlilere verilecek kına keseleri 50’li veya 100’lü satılan alternatiflere sahiptir. Fiyat aralıklara ise 100 ile 400 TL arasında değişir.
  • Organizasyona katılan davetlilere kuruyemiş, kuru pasta, sıcak ve soğuk meşrubat gibi ikramlar yapılması gerekir. Bunun için kına gecesini organize ettiğiniz yerden hizmet alabilir veya ürünleri kendiniz alarak paketleyebilirsiniz. Bu durumda da maliyet satın aldığınız ürünlere bağlı olarak 1000 ile 5000 TL arasında değişir.
  • Kına organizasyonunda kullanılması gereken aksesuarlar, bindallı gibi kıyafetler, kına duvağı ve örtüsü gibi parçaların da set olarak satıldığı fakat talep edenlerin parçaları farklı yerlerden olarak bir araya getirdikleri de görülüyor. Tüm bu parçaları set olarak almak isterseniz ödemeniz gereken ücret 3500 TL ile 15.000 TL arasında değişiyor. Bununla birlikte bindallı adı verilen ve oldukça ağır olan bu kıyafetleri satın almak yerine kiralamayı tercih edebilirsiniz. Bu durumda ödemeniz gereken ücret düşer.

Bunlarla birlikte ortalama bir maliyet şu şekilde olacaktır:

Maliyet
Kına Tahtı ve Süslemeleri 1.500 TL
Kına Malzemeleri (Kına, mum, vs.) 800 TL
Kına Evi veya Mekan Kiralama 3.500 TL
Gelinin Kıyafeti ve Takıları 5.000 TL
Kına Gecesi Catering Hizmeti 4.000 TL
Profesyonel Kına Organizasyon Hizmeti 2.000 TL
Fotoğraf ve Video Çekimi 1.500 TL
Kına Hediyelikleri ve Misafir Hediyeleri 2.200 TL
Müzik ve Eğlence 1.500 TL
Davetiyeler ve Diğer Malzemeler 2.000 TL

Sık Sorulan Sorular

Kına gecesi ne zaman düzenlenir?

Kına gecesi genellikle düğünden birkaç gün önce, gelin ve yakın arkadaşları arasında özel bir kutlama olarak gerçekleşir.

Kına tahtı nedir ve neden önemlidir?

Kına tahtı, gelinin özel olarak süslenmiş tahtıdır. Gelin, kına tahtında oturarak kına yakılırken çevresindeki misafirlere eşlik eder.

Kına gecesinde giyilen kıyafetler nasıl seçilir?

Gelin genellikle kırmızı veya geleneksel renklerde özel bir kıyafet giyer. Arkadaşlar ve aile üyeleri ise genellikle kına gecesi temasına uygun renklerde giyinebilirler.

 

Yorum Yap